четвер, 30 березня 2017 р.

Раціон королеви Єлизавети II - риба і шампанське кожен день

Її Величність Єлизавета II, королева Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії, в квітні цього року відзначить свій 91-й день народження. Але для свого віку королева виглядає чудово!

Ця дама править Великобританією найдовше королів за всю історію країни. Її ім'ям названі університети, парки, вулиці, госпіталі, коледжі, страви і квіти.

Вона народила і виростила чотирьох дітей. І завжди була зразком англійської леді - злегка манірна, дуже спокійна, дуже струнка.

Кажуть, що ти - те, що ти їси. Що їсть Її Величність?

Двічі на тиждень її величність королева Єлизавета II бере в руки книгу в червоній шкіряній палітурці з картою меню від особистого шеф-кухаря королівської сім'ї Марка Фленегана.


Її величність ставить галочки навпроти страв, які їй подобаються, і викреслює інші. При цьому перевагу вона віддає стравам, в яких використовуються продукти з її особистих ферм, а також шоколад - визнана слабкість королеви.

Даррен МакГрейд, колишній кухар королівської кухні, розповів про кулінарні пристрасті Єлизавети.

Багато хто вважає, що члени королівських сімей з ранку до ночі ласують лише найвишуканішими і нечувано дорогими стравами. Всякими там рябчиками з ананасами, трюфелями та фуа-гра. А ось і ні! У більшості з них досить звичайний раціон.

- Королева не гурман. Вона їсть, щоб жити, а не навпаки. На відміну, наприклад, від принца Філіпа (герцога Единбурзького - чоловіка Єлизавети II), який обожнює і готовий цілий день говорити про їжу, - розповів британському виданню The Independent колишній шеф-кухар королівської кухні Даррен Макгреді.

Він також додав, що Її Величність дуже дисциплінована. І намагається дотримуватися головного правила свого харчування - поменше крохмалю! Тому в меню королеви не буває картоплі, рису і макаронів.

А ось що входить в типове меню Єлизавети II за словами Даррена Макгреді:

СНІДАНОК

Королева починає свій день з чашечки чаю з печивом. 90-річна монархиня полюбляє свіжозаварений Earl Grey (чорний чай з маслом бергамоту) - без молока і цукру. Чай вранці їй приносять в чашечці з кістяного порцеляну.


Тільки через деякий час після чаю з печивом Єлизавета II переходить до більш грунтовного сніданку. Зазвичай це зернові пластівці з фруктами. Але іноді королева просить принести їй тости з джемом. Або омлет з копченим лососем і трюфелями. До речі, омлет кухареві слід готувати виключно з коричневих яєць (на думку монаршої персони, вони смачніше білих). І зауважте - ніякої вівсянки, сер!

ОБІД

Перед обідом королева не проти випити трохи аперитиву. У Франції в якості аперитиву зазвичай використовують шампанське або сухе вино, в Італії - вермут, в Німеччині - пиво. Англійці ж найчастіше вибирають джин - ялівцеву горілку. Його і п'є Єлизавета II. Нескладно здогадатися про марку джина: привілеєм бути постачальником королівського двору ще в 1925 році була наділена англійська компанія Gordon's.


А якщо не хочеться джина, їй готують аперитив на основі солодкого вина з часточкою лимона і великою кількістю льоду.


Обід досить простий - зазвичай це риба з овочами. Особливо Єлизавета II любить смажену камбалу, а на гарнір - шпинат або кабачки. А ще вона небайдужа до смаженої курки з салатом.

ПОЛУДНИК

Five o'clock Tea - британська традиція пити чай о 5 годині вечора існує і сьогодні. Принаймні там, де мешкає королева Великобританії, - в Букінгемському палаці і Віндзорському замку.

Рівно о 17-й годині для Єлизавети II сервірують стіл. Крім чаю там можна знайти різні легкі закуски. Наприклад, канапе з огірком, лососем, яйцями, шинкою і ... майонезом. На стіл зазвичай кладуть і солодкі міні-бутерброди з малиновим варенням.


Іноді королева дозволяє собі і шматочок улюбленого бісквітного торта від кондитерської McVitie's - такого ж, який був поданий гостям на весіллі принца Вільяма. До речі, малесенький шматочок торта з весілля внука королеви був проданий одним із підприємливих гостей свята за 1917 фунтів (64 тис. грн.)!

ВЕЧЕРЯ

Увечері Єлизавета II віддає перевагу м'ясу - філе яловичини, оленини, фазана. Обожнює і гельський стейк - просмажене на віскі яловиче філе. Крім віскі до соусу додають гриби і вершки.


А ще королева любить "недільну печеню" - це давня британська традиція у останній день тижня подавати до столу полегшений варіант різдвяної вечері. Неодмінною його складовою є смажене м'ясо (будь-яке). Єлизавета II просить свого кухаря, щоб м'ясо було добре просмаженим - без крові. Крім того, вона не допускає в стравах приправ.

Завершує вечерю десерт. Зазвичай це або полуниця з королівської резиденції Балморал в Шотландії, або білі персики з оранжереї в Віндзорському замку. Також королева обожнює шоколад. І їй не важливо, люксовий це бренд або плитка зі звичайного продуктового магазину.

Закінчує свій день Єлизавета II келихом шампанського. Його підбирають для неї з восьми брендів, схвалених для королівського дому. Серед них такі марки, як Bollinger, Lanson і Krug.



Список схвалених брендів є і для вина. Але королеву не можна назвати прихильницею цього напою.

СОЛОДКІ ТРАДИЦІЇ

Королева також вірна традиціям. На свій день народження, а також на дні народження членів її сім'ї завжди подається бісквітний торт з кремом з шоколаду, змішаного із вершками, рецепт якого придумав шеф-кухар королеви Вікторії.

Так звані монетки з джему, що представляють собою круглі шматочки хліба розміром зі старовинний англійський пенні, намазані маслом і варенням, також в меню донині. Адже королева їла їх ще в дитинстві разом з принцесою Маргарет.


Джерела інформації:
http://m.kp.ua/kiev/politics/570711-ratsyon-korolevy-elyzavety-II-ryba-y-shampanskoe-kazhdyi-den

https://interesnoznat.com/interesno/dzhin-utrom-shampanskoe-pered-snom-vot-chto-est-i-pet-koroleva-britanii.html

http://lifter.com.ua/1083/Dgin---utrom-shampanskoe---pered-snom-Vot-chto-est-i-pet-koroleva-Britanii

http://msk.mr7.ru/korolevskoe-menyu-lyubimye-blyuda-strojnoj-elizavety-ii/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...