Згідно з давньою легендою, спочатку шоколадні дерева виростали тільки в садах у богів, які насолоджувалися дивним напоєм з какао-бобів. Але одного разу на світ з'явився великий садівник, який вирощував прекрасні дерева. Боги захопилися прекрасними садами і вирішили винагородити садівника, подарувавши йому дерево какао.
Спочатку шоколад був як пінистий гіркий напій. Майя використовували шоколад в хрещення і одруження, іноді замість крові під час церемоній. При похованні імператорів часто залишали банки з шоколадом поруч з ними.
В Месоамериці плоди какао використовувалися в якості заміни грошей.
В 1200–1000 роках до нашої ери індіанці Центральної Америки пили «шоколадне пиво», яке виготовляли із зброджених плодів какао.
Після появи шоколаду в Європі він довгий час залишався виключно дорогим напоєм, доступним лише аристократії. І лише у 18 столітті ціни на какао впали настільки, що шоколад став доступним широким масам населення.
Відомий серцеїд Джованні Казанова вважав, що секрет його чоловічої сили полягає саме в шоколаді. Він стверджував, що вся справа в чашці гарячого шоколаду, яку він випивав вранці. Згідно щоденникам спокусника, він майже ніколи не розлучався зі своїм срібним "шоколадником".
В шоколаді міститься теобромін. Він у високих концентраціях токсичний для багатьох тварин, зокрема собак і кішок. Так для котів і собак середня летальна доза становить 200…300 міліграм/кг теоброміну, це 100—500 г шоколаду на тварину (залежно від розміру). Коні та папуги також чутливі до цієї речовини.
Отруєння людини теоброміном при поїданні шоколаду практично неможливе завдяки швидкому метаболізму теоброміну в людському організмі.
Але вже давно шоколад став улюбленими ласощами багатьох людей.
Як виготовляють шоколад?
Музей шоколаду в Одесі |
У світі є багато днів, коли люди шанують шоколад.
11 липня та 13 вересня відзначається Всесвітній день шоколаду. Крім цього, День шоколаду святкують в США 7 липня, 4 вересня та 28 жовтня.
Шоколад асоціюється зі святами. На католицьку Пасху виготовляють шоколадних кроликів і яйця. На Хануку в єврейських громадах роблять шоколадні монети.
Шоколадні серця і шоколад у формі серця популярні на День святого Валентина і часто представлені разом з квітами і вітальною листівкою.
В новорічно-різдвяний період можна покуштувати шоколадних Дідів Морозів, та Санта Клаусів, а ялинку можна прикрасити шоколадники кульками.
Шоколад часто дарують на інші свята, наприклад, на дні народження.
В країнах Європейського Союзу шоколад є одним із найпопулярніших продуктів.
В Бельгії шоколад є візитною карткою. У Брюсселі обов'язково варто придбати чудовий шоколад. Цікаво, що бельгійці в процесі виготовлення шоколаду не використовують консерванти, барвники та штучні ароматизатори. Тому шоколад вищого якості не зберігається довго. Бельгія вважається батьківщиною темних сортів шоколаду і праліне.
Елітні марки бельгійського шоколаду Godiva, Guylian і Leonidas користуються величезною популярністю в усьому світі завдяки відмінній якості і красивим упаковок.
Останні 25 років фірма Godiva визнавалася кращою з виробництва шоколаду у всіх світових конкурсах. А найвідомішим шоколатьє Бельгії визнаний П'єр Марколіні. Магазини з цим торговим брендом відкриті по всьому світу. У 2007 році журнал Forbes визнав вироби Марколіні «найдорожчим шоколадом світу». Його ціна доходить до 100 $ за 450 грамів. Але цінителі шоколаду цієї марки можуть його спробувати в Брюсселі на площі Гран-Саблон за більш демократичними цінами.
Досить відомими бельгійськими марками шоколаду є марка Wittamer, відома в Бельгії з 1910 року, і марка Godiva, виробники якої є офіційними постачальниками шоколаду королівського двору Бельгії.
У цій невеликій за розмірами країні налічується 12 шоколадних фабрик, 16 музеїв шоколаду і більше 2000 магазинів, де цей десерт продають. До того ж тут є і салон чаю та шоколаду (магазин-ресторан на Плас дю Парво де Сан-П'єр), де всі страви, будь то тістечка, супи або страви з дичини мають невід'ємний інгредієнт - шоколад. Тут подають не шоколад до вина, а вино до шоколаду! Схожі закладу - Планета шоколаду на Рю де Бер і Шоколадна пристрасть на Рю де Ломбар.
Країна банків, сирів і годинників – Швейцарія - знаменита і тим, що виготовляє запаморочливого смаку і високої якості молочний шоколад.
В країні багато шоколадних фабрик. Кожний швейцарець за рік з'їдає приблизно 10-11 кг шоколаду. Столицею цієї смакоти можна назвати Цюріх, в якому знаходяться резиденції трьох кращих шоколадних брендів: Lindt, Teuscher і Sprungli. Один з найбільших магазинів з продажу шоколаду - кондитерська Sprungli, яка має репутацію справжнього "шоколадного раю".
Франція славиться найніжнішими тістечками і шампанським, а також надає всім бажаючим можливість опанувати ази шоколадно-кулінарного мистецтва. Поблизу Ліона є відома школа шоколатьє, яка готує справжніх цінителів шоколаду і майстрів своєї справи. Навчання тут коштує недешево - понад 1000 євро за три дні, але це не заважає великій кількості бажаючих відкрити для себе завісу таїнства у виробництві самого популярного десерту в світі.
В Парижі проходить Шоколадний салон, у Страсбурзі в березні – Шоколадний тиждень. В цей час відбувається конкурс «молодих талановитих шоколадників», фіналісти якого проходять відбір для участі в Міжнародному Гран Прі шоколадних кондитерських.
На французькій фабрику Bovetti виробляють шоколад з різними натуральними добавками, в тому числі і з пелюстками квітів.
Шоколад Apéritif, наприклад, отримав нагороду як кращий інноваційний продукт на виставці SIAL в Парижі, можна вживати з келихом вина, шампанського або портвейну, тому що шоколадною глазур'ю в ньому покриті гірчиця, коріандр, насіння фенхелю, анісу і листя розмарину. Все це щастя гурмана можна спробувати прямо на фабриці, при якій є магазин і музей шоколаду.
Величезною ялинкою з шоколаду порадував парижан шоколадних справ майстер Патрік Роджер (Patrick Roger). Для виготовлення зимового красуні висотою в 10 метрів, виготовленою в особистій лабораторії шоколатьє, потрібно близько 4 тонн шоколаду.
Італійська шоколадна продукція Amedei неодноразово визнавалася кращою в світі. На сьогоднішній день деякі позиції шоколаду Amedei є найдорожчими в світі.
В березні в Римі святкують «шоколадний тиждень». Центр міста перетворюється у виставку-ярмарок, будинки прикрашають величезними шоколадники цукерками і гірляндами з шоколаду, печива і круасанів, на площах встановлюються статуї з чистого шоколаду. Відкриваються шоколадні салони краси, де можна зробити шоколадний макіяж і зачіску, а також прийняти шоколадну ванну. Вимазатися в шоколаді зможе будь-хто. У книжкових магазинах продають книги і канцелярські приналежності з шоколаду.
Всюди можна купити погруддя давньогрецьких героїв з шоколаду і навіть шоколадні картини. Поїдаючи всілякі шоколадні предмети, запивати їх варто не кава і не чаєм, а тільки італійським вином. Свято завершується спорудою величезного шоколадного яйця.
Незвичайну символіку знайшли жителі Японії в назві шоколаду «Кіт Кат». У цій країні воно співзвучне з японським «кіттокацу», що означає «обов'язково перемогти». Саме з цієї причини японці вживають шоколад «Кіт Кат» перед важливою справою.
В Ірландії шоколадний фестиваль поєднується з Різдвом. Про початок фестивалю оповіщає шоколадний гімн, спеціально написаний для цього.Під час фестивалю можна навчитися готувати шоколад і десерти з нього, а не просто їсти солодкі ласощі. Майстри, які беруть участь у фестивалі шоколаду дають майстер-класи з виготовлення авторських солодощів.
Художник Джон Хікс, що приїжджає спеціально на фестиваль з Англії, дає всім бажаючим 30-ти хвилинні уроки малювання шоколадом. Адже заквітчаний шоколадом Санта Клаус стане чудовим подарунком на Різдво.
В Україні досить популярним є шоколад "Рошен". По всій країні є багато фірмових магазинів цієї марки.
Бажаючи привнести у життя своїх споживачів справжні дива та святковий настрій, Кондитерська Корпорація ROSHEN запустила у своєму фірмовому магазині оригінальний атракціон з незвичайними артистами - ансамбль роботизованих ляльок під назвою «Roshen-Band».
Анімаційні ляльки «Roshen-Band» проводять виступи кожного дня та кожну годину з інтервалом в 15 хвилин в одному з магазинів «Рошен» в м. Києві.
Підготувала Ольга Забенько
Джерела інформації:
Немає коментарів:
Дописати коментар