Вважається, що першими навчилися робити шоколад ацтеки, вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори охрестили ласощі «чорним золотом» і їли його для підвищення витривалості. У середньовіччі споживання шоколаду в Європі було доступно тільки аристократам. У матері Терези була пристрасть до шоколаду. А мадам Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті. Наукою встановлено, що у шоколаді є елементи, які сприяють відпочинку та психологічному відновленню.
Темні сорти цих солодощів стимулюють викид ендорфінів — гормонів щастя. Існує гіпотеза, що шоколад має «протираковий» ефект та здатен сповільнювати процеси старіння. У шоколаді міститься багато магнію, калію, кальцію, вітамінів групи В та заліза. Поїдання десерту знижує навантаження на серце, зміцнює м'язи і нервову систему, а його запах піднімає настрій та заспокоює. Один шматочок шоколаду надасть вам достатньо енергії, щоб пройти 45 метрів.
Какао росте на нашій планеті протягом мільйонів років. Це, ймовірно, один з найстаріших природних джерел їжі.
Какао росте на нашій планеті протягом мільйонів років. Це, ймовірно, один з найстаріших природних джерел їжі.
Плід какао |
Запах шоколаду в магазинах збільшує продажі. Згідно з даними досліджень психологів, аромат шоколаду збільшує продажі в магазинах.
У 1502 р. європеєць вперше спробував шоколад. Цієї честі удостоївся Христофор Колумб, коли на острові Гайана місцеві жителі пригощали його дивним напоєм.
В середині XVI століття шоколад стає обов'язковим ранковим напоєм іспанських аристократів, він витісняє навіть чай і каву.
Шоколад відомий як природний афродизіак. Кажуть, що одна з коханок Людовіка XV - Мадам де Помпадур - була великою любителькою шоколаду.
Перший шоколад, виготовлений у фабричних умовах, був проведений в Барселоні в 1780 році. Перша шоколадна плитка, призначена для широкого споживання, була виготовлена на шоколадній фабриці Фрая, розташованої в Брістолі (Англія) в 1847 році.
Коли в 1770 році відбулося одруження Людовика XVI і австрійської принцеси Марії-Антуанетти, при французькому дворі з'явилася нова посада - особистий шоколатьє королеви. Придворний майстер шоколадної справи створив нові види відомого ласощі, які мають не тільки оригінальний смак, але і цілющий ефект. У хід йшли пелюстки орхідей, які надають бадьорість, квітки апельсинового дерева, що володіють заспокійливим ефектом і мигдальне молочко для поліпшення травлення.
Швейцарського живописця XVIII століття Жана Етьєна Ліотара чудодійний напій надихнув на створення самого прославленого його полотна. На картині «Прекрасна Шоколадниця» дівчина-служниця тримає тацю з чашкою гарячого шоколаду.
Шоколад небезпечний для тварин. У шоколаді міститься теобромін - речовина, яка є сильним токсином для тварин. Якщо не розрахувати дозу, то це може скінчитися смертю.
Печиво з шоколадом винайшла Рут Уейкфілд випадково. Винахідниця шоколадного печива продала рецепт шоколадного печива компанії Nestle в обмін на довічний запас шоколаду.
У 2013 році (20 років після смерті) легендарна Одрі Хепберн «знялася» в рекламі шоколаду, завдяки сучасним технологіям. За словами родичів Хепберн, Одрі при житті була б щаслива знятися в рекламі шоколаду, який вона дуже любила.
Печиво з шоколадом винайшла Рут Уейкфілд випадково. Винахідниця шоколадного печива продала рецепт шоколадного печива компанії Nestle в обмін на довічний запас шоколаду.
Більше половини шоколаду з'їдають в Європі. б це говорять дані журналу Форбс. Найбільшими країнами-споживачами є Швейцарія, Німеччина та Ірландія. Найбільше шоколаду продається в аеропорту Брюсселя. Ні багато ні мало, 800 тонн шоколаду в рік!
Цукерки M&M's були в космосі більше 130 разів. Шоколадні драже - улюблені ласощі американських астронавтів під час їх космічних експедицій.
Компанія Nestle спочатку продавала молоко. Nestle - один з найбільших виробників шоколаду в світі. Вони були засновані в 1800-их роках в Швейцарії і починали з продажу молока. Тільки потім зайнялися шоколадом.
Фабрика "Nestle" на початку ХХ ст. |
Саме цій фабриці належить ідея випуску білого шоколаду, у складі якого є масло какао, але немає ні какао-порошку, ні тертих какао-бобів. Це відбулося в 1930 році, і білий шоколад тоді не мав успіху.
Білий шоколад став основним матеріалом для весільного торта Кейт Мідлтон і принца Вільяма. До дня їх одруження придворні кондитери приготували торт заввишки більше 2 метрів з солодкими прикрасами з 16 видів квітів і листя, обраних особисто герцогинею Мідлтон.
Американська армія спільно з Hershey's розробила нову формулу, яка покращувала термостійкість шоколаду, щоб його було можливо брати з собою під час операції «Буря в пустелі». Шоколадні батончики, виготовлені за цією технологією, залишалися твердими навіть при температурі в 60 градусів Цельсія.
На жаль, є й сумні факти про шоколад.
Під час II Світової війни винайшли «хитру» шоколадну бомбу. Варто було верхньому солодкого шару пошкодитися, як протягом 7 секунд відбувається вибух. Але ось вибухало вже далеко не солодке, а сталевий вміст.
Нацисти виношували план замаху на прем'єр-міністра Великобританії Уінстона Черчилля за допомогою упаковки вибухаючих цукерок. Знаючи про пристрасть Черчілля до солодкого, вбивці начинили шоколадні батончики вибухівкою, маючи намір підсунути їх до їдальні прем'єр-міністра. Бомба не повинна була залишити в живих нікого з пасажирів в кімнаті. Однак плани диверсантів були розкриті.
Підготувала Ольга Забенько
за інформацією з сайтів:
Немає коментарів:
Дописати коментар